Delen is lief

Email

De top 10 van horrorfilms die je absoluut gezien moet hebben

Er komt de laatste jaren een enorme lading horrorfilms uit, maar de meeste vallen onder de categorie "overgeproduceerde Hollywood-meuk waarvan je 9-jarige neefje nog niet eens bang wordt". Leuk met een biertje en een bak popcorn, maar het kan ook anders.

Er zijn namelijk ook films die wél de moeite waard zijn. Een extreem naargeestige sfeer, gewoon doodeng of om een andere reden. Reden genoeg om eens mijn persoonlijke top 10 samen te stellen van horrorfilms die je absoluut moet zien, uiteraard voorzien van trailers.

Ik ben er overigens even vanuit gegaan dat je de echte klassiekers zoals A Nightmare on Elm Street, Hellraiser, Halloween, the Exorcist, The Shining, Texas Chainsaw Massacre, Friday the 13th, Psycho en aanverwanten al gezien hebt. Zo niet: ga je schamen. In een hoekje. Met een televisie en deze films.

Here we go!

1. Martyrs

Absoluut een van de meest zieke en deprimerende films van de laatste -tig jaar. Vergeet de waardeloze remake uit 2016 en check het origineel, want die blijft nog wel even in je hoofd zitten.

ARJ a -e video/*.*

Adblocker gedetecteerd

Hierdoor kan de video mogelijk niet afspelen. Schakel 'm uit en refresh de pagina!

Waarschuwing: expliciete content

klikken = kijken op eigen risico

Reclamevrij video's gluren?

Ads voor video's is niet echt ideaal, maar als je een gratis account aanmaakt en inlogt, heb je daar geen last meer van. Of, download onze app voor iOS of Android 💪

Artikel delen

Embed code

2. Saw

Waar de franchise na het eerste (oké, en misschien het tweede) deel afgleed naar middelmatige torture porn is de allereerste Saw onovertroffen. Een bijzonder naargeestige sfeer en beelden die je nog wel even bijblijven.

3. Incident in a Ghostland

Een psychologische horror van de schrijver van Martyrs. Een vrouw trekt met haar twee dochters in een huis dat ze van haar overleden tante heeft geërfd, waarna ze in hun eerste nacht daar worden overvallen. Klinkt standaard, maar het absolute tegendeel is waar.

4. À l'intérieur

Alweer een Franse film? Ja, en wát voor eentje. Een hoogzwangere vrouw wordt in haar huis overvallen door een onbekend persoon die maar één ding wil: haar ongeboren baby. Vergeet wederom de remake, want dit is een absoluut pareltje die je nog wel even bijblijft. Franse horror gaat toch nét een paar tandjes verder dan normale horrorfilms...

5. The Babadook

Sommige grote Hollywoodproducties zijn wél de moeite waard, zeker in het geval van The Babadook. Een geniale film die onder je huid gaat zitten en je niet meer loslaat.

6. The Descent

Een groep vrouwelijke speleologen gaat een weekendje op pad om een enorme grot te verkennen. Mensen met claustrofobie kunnen deze film beter overslaan. Of juist niet?

7. Hereditary

De film die door velen uitgeroepen als "engste film aller tijden". Klopt dat? Nee, naar mijn mening niet, maar al met al wél een beresterke horrorfilm die je het best in je eentje en het pikdonker kunt bekijken. Zoals eigenlijk alle andere films op dit lijstje.

8. Braindead

De allerbeste (en meest ranzige) horrorcomedy ooit gemaakt. Fun fact: de film is geregisseerd door Peter Jackson. Inderdaad, de knakker die later alle Lord of the Rings-films zou gaan maken. Deze film is wel een behoorlijk ander kopje thee: Moeder wordt gebeten door een Sumatraanse rattenaap en krijgt ineens verdomd veel zin in mensenvlees. Must-see.

9. Haute Tension / High Tension

Ach welja, nóg een Franse film op het menu, maar wederom eentje die je écht niet mag missen. Alex neemt haar vriendin mee naar het platteland om haar ouders te ontmoeten, maar eenmaal daar neemt hun uitje een gruwelijke wending.

10. Train to Busan

Een van de allerbeste zombiefilms die er is. Waar de meeste films in dit genre zich voornamelijk 's nachts afspelen gaat alles hier gruwelijk mis op klaarlichte dag in de trein richting Busan.

Nu je hier toch bent

Topreactie (+)

Dat is de US naam van braindead

Reacties ()

Download onze app

Pssssst. We hebben ook een app voor Android en iOS, inclusief handige notificaties en minder reclame! Superhandig dus.

Downloaden:

Alleen voor leden

Dit artikel is alleen voor gebruikers met een account. Een account is gratis en heeft nog meer voordelen:

Reageren op posts & afbeeldingen
Stemmen op posts en afbeeldingen
Handige timeline zoals bij Facebook
Autoplay functie op timeline
Dag/nacht modus
Een profielfoto en nickname bij reacties
Wekelijks de best bekeken posts in je mail