Delen is lief

Email

16 winkels die anno 2022 volledig uit het straatbeeld zijn verdwenen

Tegenwoordig is het drie keer klikken en je nieuwe garderobe, televisie of keukentafel wordt bij je thuisbezorgd maar vroegâh moest je daarvoor naar een fysieke winkel. Dat lijkt alweer eeuwen geleden want alles en iedereen bestelt tegenwoordig alles online, inclusief de 'gewone boodschappen'. In Nederland werd er vorig jaar maar liefst 30,6 miljard euro uitgegeven aan online bestellingen, waarmee het aandeel op maar liefst 31% komt.

Niet zo gek dus dat de gewone winkeliers dat voelen en er steeds meer winkels ophouden te bestaan. Niet dat dat nieuw is, want dankzij overnames, faillissementen en verschuivingen naar online hebben talloze winkels(keten)s hun deuren al dicht moeten doen. Wij doken eens in de archieven om daar een welbekend overzichtje van te maken. Waar heb jij wel eens wat gekocht?

Giraffe

Voor al je huis, tuin en keuken-meuk.

C1000

Geen fratsen (lekker snatsen)

KonMar

Supermarktketen tussen 1968 en 2008. De winkels werden later omgebouwd naar Jumbo, Super de Boer, Albert Heijn en Hoogvliet.

Edah

Al gestart in 1910 en de stekker ging er uit in 2008.

Megapool

Voor alles met een stekker, maar enkele jaren geleden ging de stekker uit de winkels. Vier jaar later werd er nieuw leven ingeblazen en gingen ze alleen door als webwinkel.

Vroom & Dreesmann

Het werd in 1887 opgericht door de zwagers Willem Vroom en Anton Dreesmann en gezien als warenhuis voor de hele familie. In 2015 ging de stekker eruit en viel de boel om.

Free Record Shop

De tijd dat je een muziekwinkel in kon lopen om lekker een uurtje te gaan zitten luisteren is voorbij en sinds 2014 is de stekker er officieel uitgetrokken.

Expo

Geen kaartjes en posters meer.

Mexx

De modeketen werd in 2014 failliet verklaard. Mexxit.

Videoland

Het was een uitje vroeger: naar de Videoland een filmpje huren voor die avond. Wel op tijd terugbrengen anders kreeg je natuurlijk een boete om je horen. De fysieke winkels sloten in 2010, maar ging na enkele jaren door als online streamingsdienst.

Super de Boer

Eerst heette de supermarktketen De Boer, na de fusie met Super in 1997 werd het Super de Boer, en inmiddels zijn het allemaal Jumbo's geworden.

Schoenenreus

Voor iedere voet wat te vinden voor een mooi prijsje. Opgericht in 1969 te Uden door René de Vroome en in failliet verklaard in 2013.

Scheer & Foppen

In juni 2016 werd bekend dat het bedrijf al jaren kampte met een teruglopende omzet door toenemende concurrentie van webwinkels. Op 14 juni 2016 werd de winkelketen in consumentenelektronica, wit- en bruingoed failliet verklaard

Miro

Miro was een hypermarkt-keten van Ahold. De eerste hypermarkt uit de Miro-lijn werd in maart 1971 geopend in Vlissingen. Op de parkeerplaats werd de eerste zelfbedieningsbenzinepomp van Nederland geplaatst.

Ahold gebruikte de Miro-vestigingen geregeld als proeftuin. Zo werd de streepjescode er het eerst geïntroduceerd.

De Miro-formule werd in de jaren 1985/86 opgeheven en de winkels werden omgebouwd naar andere concepten.

  wijzijndestad.com

Kijkshop

In 1973 geopend door Jan Becker, destijds een nieuwe formule: alle producten stonden in een vitrine en er was een balie waar je kon afrekenen. In 2018 gingen de boel failliet en tegenwoordig is de winkel alleen online te vinden.

Piet Kerhof

De Brabantse winkelketen hield in 2012 op met bestaan en Piet Kerkhof zelf is in 2015 overleden.

Zeker even checken

Topreactie (+)

Het overheidsbeleid is erop gericht alleen uitkeringsgerechtigden tegemoet te komen met lagere belastingtarieven, hogere belastingtoeslagen. compensatie energiekosten en een 10% hoger minimumloon. De grootverdieners en vermogenden worden categorisch ontzien. Dus de middengroepen zijn de sjaak. Hieronder ook duizenden mkb-ers die altijd hard gewerkt hebben, altijd verantwoordelijkheid hebben getoond en de belangrijkste bron van inkomsten van het Rijk zijn, die hun deuren moeten sluiten omdat ze de energierekening niet meer kunnen betalen en/of de kosten niet in hun producten kunnen inprijzen. Die gaan failliet. Leidt tot verschraling van het winkelbeeld en tot diepe ellende in de gezinnen van die ondernemers. Dát is het resultaat van het overheidsbeleid beste Bizniz. We zitten op een gasbel van 1.000 miljard euro maar omdat dezelfde overheid het al 10 jaar lang verdomd om de Groningers te compenseren en te helpen verbouwen pompen we alleen gas op voor onze buurlanden.

Reacties ()

App, app, app!

Pssssst. We hebben ook een app voor Android en iOS, inclusief handige notificaties en minder reclame! Superhandig dus.

Downloaden:

Alleen voor leden

Dit artikel is alleen voor gebruikers met een account. Een account is gratis en heeft nog meer voordelen:

Reageren op posts & afbeeldingen
Stemmen op posts en afbeeldingen
Handige timeline zoals bij Facebook
Autoplay functie op timeline
Dag/nacht modus
Een profielfoto en nickname bij reacties
Wekelijks de best bekeken posts in je mail