De Candela P-12 is de eerste 'vliegende' veerboot en gaat sneller dan de auto of de metro Tech
Auteur
25/06/2022 20:02

De Candela P-12 is de eerste 'vliegende' veerboot en gaat sneller dan de auto of de metro


Vanaf volgend jaar kunnen mensen in Stockholm (Zweden) als een dolle het water oversteken, want dan wordt de Candela P-12 in gebruik genomen. Deze 'vliegende veerboot' gaat volgens de stad aantrekkelijker worden dan de auto of het openbaar vervoer vanwege de snelheid: het volledig elektrisch gevaarte haalt 30 knopen (ruim 55 kilometer per uur) en da's een record. Voor elektrische boten dan, maar toch. Een ritje dat met de auto 55 minuten zou kosten (in de spits, that is) kost met deze Candela slechts 25 minuten.

Dankzij de vleugels, hydrofoils genaamd, komt het ding omhoog uit het water en dat vermindert natuurlijk weerstand. Het beestje zou dan ook uitermate zuinig/efficiënt moeten zijn, en omdat deze dankzij de hoogte geen hekgolven veroorzaakt mag hij harder dan de normale snelheidslimiet van 12 knopen. Nog een voordeel: vanwege de stabiliteit zou ook zeeziekte een probleem van het verleden moeten zijn. Verder is de unit 12 meter lang, 4,5 meter breed, ligt er 180 kWh aan batterijen aan boord en zou de boot tussen de 75 en 110 km aan range hebben.

De bedoeling is dat er 9 maanden met het schip getest gaat worden. Mocht de proef bevallen dan worden alle 70 dieselschepen die nu aan het werk zijn vervangen.

De Candela C-7 werd al eerder getest

Deze dingen wil je niet missen

Deze dingen wil je niet missen

ℹ️ Psssst. We hebben ook een gratis Android app met notificaties en minder reclame. Download hem hier!
ℹ️ Psssst. We hebben ook een gratis iOS app met notificaties en minder reclame. Download hem hier!
Meer over
Delen

Reacties

Reacties