Amateurtoneel? Deelname Lewis Hamilton aan GP Canada "onzeker" vanwege rugpijn Sport
Auteur
13/06/2022 11:00

Amateurtoneel? Deelname Lewis Hamilton aan GP Canada "onzeker" vanwege rugpijn


Oh jee, er is weer drama in de F1-paddock, want naar verluidt zou Lewis Hamilton een dusdanig pijnlijke rug hebben overgehouden aan de race in Baku dat het nog allerminst zeker is of hij mee gaat doen aan de GP van Canada, aankomend weekend. Komt door het gestuiter van zijn Mercedes (ook wel porpoising genoemd), dat het team maar niet onder controle lijkt te krijgen.

Ground effect

Dit komt door de nieuwe reglementen van dit jaar, die er kort gezegd voor zorgen dat de downforce (de hoeveelheid druk op de auto die daardoor tegen het asfalt geduwd wordt en dus grip creëert) niet meer wordt veroorzaakt door de lucht die óver de auto stroomt, maar juist door de lucht (of het gebrek daaraan) ónder de auto. Technisch verhaal, maar het is de bedoeling dat de auto zich "vastzuigt" aan het asfalt, het zogenoemde "ground effect".

Het ground effect uitgelegd

Porpoising

Allemaal leuk en aardig, maar een hoop teams hebben dit nog niet helemaal onder controle, waardoor de auto zich bij snelheden rond de 250 kilometer per uur weer losmaakt van het asfalt en zich daarna direct weer vastzuigt. Rinse and repeat, en je hebt een auto die stuitert alsof je door België rijdt. Porpoising dus, en met name Mercedes heeft daar ongelooflijk last van. George Russell gaf voor de race in Baku al aan helemaal geen zin te hebben in de race, en Lewis Hamilton stapte uit als een gebroken man van 93.

Het team zou ook hebben aangegeven dat ze er rekening mee houden dat Lewis door zijn rugklachten niet kan starten in de race van Canada, aankomend weekend. Echter denken een hoop mensen (waaronder Red Bull) dat dit allemaal toneelspel is en dat Mercedes op deze manier een reglementswijziging van de FIA probeert af te dwingen. Daar zijn andere teams het uiteraard niet mee eens, want er is namelijk een héél simpele oplossing: de auto verhogen. Oké, dan zijn ze wel seconden langzamer, maar het gestuiter is opgelost.

Porpoising uitgelegd

Zo ziet het eruit: stuiteren in Baku

Stuiteren in Jeddah

Het uitstappen van Lewis

GP Canada

De Grand Prix van Canada gaat zondag 19 juni om 20:00 van start, met voorafgaand uiteraard de kwalificatie op zaterdag. Die start om 22:00, dus prima om met een bakkie pils te gaan checken!

Sorry Lewis...

Nog meer interessants

Nog meer interessants

Meer over
Delen

Reacties

Reacties