NPO-ombudsman: "Omroep Ongehoord Nederland verspreidt fake news" Nieuws
Auteur
08/06/2022 12:15

NPO-ombudsman: "Omroep Ongehoord Nederland verspreidt fake news"


De omroep Ongehoord Nederland is sinds 1 januari op de buis en sindsdien zijn er talloze klachten binnengekomen bij de onafhankelijke journalistieke ombudsman van publieke omroepen Margo Smit. Sterker nog, de eerste drie afleveringen zorgden, samen met een podcast, voor 136 klachten. Er werd vooral geklaagd over onjuiste informatie, desinformatie, gebrek aan onpartijdigheid, gebrek aan onafhankelijkheid en racisme. Reden voor Smit om een onderzoek te starten.

Fake News

Het verwijt van racisme kon niet worden bewezen en ook hoefde de omroep niet onpartijdig te zijn. Echter acht zij inmiddels wel bewezen dat de omroep de Journalistieke Code van de NPO schendt door "aantoonbaar onjuiste informatie te verspreiden, zonder deze te corrigeren". Als voorbeelden haalde zij een uitzending met de vlaamse politicus Filip de Winter aan, waarin de extreemrechtse omvolkingstheorie werd besproken. Volgens Smit had deze theorie op zijn minst bevraagd moeten worden.

Het fragment met Filip de Winter

Ongehoord Nederland

Patroon

Ook haalde zij een item over stikstofuitstoot aan. Daarin zei een van de presentatoren dat "boeren feitelijk het minst uitstoten", terwijl het CBS dat bestrijdt. Dit had de journalist in kwestie moeten checken, en al met al vond Smit dat er sprake is van een patroon.

Onafhankelijkheid moet merkbaar zijn in de wijze waarop je vragen stelt, aan alle bronnen en gasten: met kennis van zaken, je weegt en duidt, spreekt aantoonbaar onjuiste informatie tegen en laat patronen zien. Dat moet gelden voor alle journalisten, van alle omroepen. (Bron: NOS)

Voorzitter Arnold Karskens was niet onder de indruk, en liet weten pal achter de uitzendingen te staan. 

Ook bij Op1 werd de zaak besproken

Op1

Ook interessant

Ook interessant

👀 Gezocht: parttime webredacteur die het (nog) beter kan dan wij. Heb je tijd over? Stuur ons een mailtje.
Meer over
Delen

Reacties

Reacties