BIOS uitlezen...
WWDC 2022 highlights: nieuwe features iOS, iMessage, MacBooks én supersnelle M2-chip Tech
Auteur
07/06/2022 10:45

WWDC 2022 highlights: nieuwe features iOS, iMessage, MacBooks én supersnelle M2-chip


De eckte eckte technerds hebben het natuurlijk allemaal live zitten volgen, maar voor de technisch iets minder onderbouwde mensen onder ons: gisteren was de Apple keynote op WWDC 2022 (hun eigen ontwikkelaarsconferentie) waarin jaarlijks updates worden gegeven over nieuwe ontwikkelingen, nieuwe producten en uiteraard de nieuwste versie van iOS die traditiegetrouw in september uit zal komen. Daar zaten dit keer heel wat toffe zaken tussen, dus tijd voor een klein overzichtje!

iOS 16

Het besturingssysteem voor je iPhone is alweer aan zijn 16e grote update toe, en een van de grootste wijzigingen lijkt toch wel het lockscreen te zijn. Deze kun je volledig customizen, met andere fonts en widgets, en ook komen er speciale geanimeerde screens die je direct informatie geven over bijvoorbeeld het weer. Je notificaties worden gegroepeerd en verschuiven naar de onderkant. Daarnaast krijgen app-ontwikkelaars de mogelijkheid tot 'live-events' zodat je vanaf je lockscreen bijvoorbeeld een sportwedstrijd kunt volgen.

iMessage

Verder grote vernieuwingen in iMessage, waarin je straks verstuurde berichten kunt terugtrekken en bewerken. Ideaal voor die dronken avonden waarop je ineens besloot je ex een bericht te sturen. Of het genoeg is om mensen van WhatsApp af te halen en naar iMessage te trekken weten we niet, maar toch. Focusmodes worden uitgebreid naar onder andere Safari en iMessage, en Carplay wordt flink verbeterd om zich makkelijker aan te kunnen passen naar de verschillende autoschermen.

Mocht je overigens een iPhone 7 of iPhone SE (de og-versie) hebben dan heb je pech: iOS 16 draait vanaf iPhone 8/X of hoger.

Een demo van iOS 16

M2-chip

De opvolger van de behoorlijk geprezen M1-chip heet, jawel, de M2. Even wat specs op een rijtje:

Die M2-soc is gemaakt op 5nm en bevat 20 miljard transistors. Dat zijn er meer dan de M1, maar minder dan de M1 Pro, Max en Ultra. De M2 maakt gebruik van lpddr5-geheugen en daarvan past er maximaal 24GB op de soc. Er zijn vier processorkernen voor prestaties en vier zuinige kernen. De prestatiekernen delen 16MB aan cache. 
De gpu in de M2 heeft twee kernen, goed voor 3,6 teraflops. Apple claimt dat er een grotere L2-cache is, maar noemt niet hoe groot die is. De soc kan 8k-beelden encoderen en decoderen en heeft ook ondersteuning voor ProRes-video. (Bron: Tweakers.net)

Oftewel, sneller, beter en meer. De chip is voor het eerst te vinden in een nieuwe MacBook Air, en een 13" versie van de MacBook Pro.

De nieuwe MacBook Air, met de M2-chip

One more thing...

Verder werden er verbeteringen en updates aan iPadOS (onder andere het formaat van vensters wijzigen), WatchOS (herinneringen voor medicatie, verbeterde slaaptracking) en MacOS aangekondigd. Die laatste zit alweer aan versie 13, heet Ventura en krijgt nieuwe multitaskingfuncties en bijvoorbeeld de mogelijkheid om je iPhone als webcam te gebruiken.

Een kijkje in MacOS Ventura

Uitgelichte artikelen

Uitgelichte artikelen

Meer over
Delen

Reacties

Reacties