BIOS uitlezen...
Gefeliciteerd ons, vandaag bestaat Skoften precies 20 jaar! Random
Auteur
24/06/2022 09:44

Gefeliciteerd ons, vandaag bestaat Skoften precies 20 jaar!


Precies 20 jaar geleden waren er wat boys die computers en het internet wel interessant vonden. Er werd al heel wat jaartjes ingebeld met de 33K6 modem om illegale muziek en games te downloaden journalistieke onderzoeken te lezen en elkaar lastig te vallen via ICQ (uh-oh!). Maar, dat gaat ook een keer vervelen natuurlijk. Wat doe je dan? Je registreert een domeinnaam, bouwt een CMS en plaatst er iedere week idiote video's en foto's op van elkaar tijdens foute zuipfeestjes en partijen. De eerste compacte digitale camera's (die enigszins in je broekzak konden) werden op dat moment redelijk betaalbaar, dus die dingen gingen overal mee naartoe.

Op de website werd het steeds drukker en stegen de bezoekersaantallen flink. Na verloop van tijd, en duizenden foto's en video's verder, kwam het besef dat een website met al die persoonlijke content misschien wel eens vervelend kon worden als er gesolliciteerd moest worden bij de McDonald's later. Want met de ontwikkelingen van allerlei zoekmachines zoals Google, was het ook toen al niet zo moeilijk om bepaalde informatie en foto's op te snorkelen.

20 years and counting

Lekker bloggen

We besloten dan ook om alle persoonlijke content te vervangen voor grappige, gekke en opvallende content van het internet. Social media bestond nog niet, dus er waren geen bronnen en kanalen waar je leuke foto's en video's kon vinden en bekijken.

Alles wat we dan ook interessant of grappig vonden, werd geplaatst. Van de Belgische burgemeester die naamsbekendheid als torenpoeper kreeg en "kneusje wil duiken", tot aan illegale muziek (cd-onderdag) en complete films die gedownload konden worden. Alles kon en alles mocht, richtlijnen waren er niet en termen als brand safety bestonden nog niet.

Bezoekersaantallen 

Waar we in het begin enkele honderden bezoekers per dag hadden, zaten we een jaar later door deze aanpak ineens op tienduizenden bezoekers per maand. Ook brak het moment aan dat we onze eerste banner verkochten: 25 hele euri's voor 30 dagen. Konden we sowieso weer een paar frikandellen speciaal voor halen, maar misschien zat er ook wel meer in... 🤔 

In de jaren daarna bleven de bezoekersaantallen stijgen en probeerden we de site te onderhouden naast onze studie. Ging een tijdje goed, maar uiteindelijk is er besloten om ons fulltime met Skoften bezig te gaan houden en ons, naast het opbouwen van een redactie, ook te richten op de verkoop van banners en campagnes. Skoften V.O.F. was toen een feit.

Social media & regeltjes

Niet alleen wij groeiden door in de jaren die hierna volgden, social media werd ook een serieus dingetje: platformen als Facebook, Twitter en YouTube begonnen een steeds grotere rol te spelen online en miljoenen mensen sloten zich hierbij aan. Wij werden daar (helaas) ook steeds afhankelijker van, omdat mensen zich naar dit soort platforms verplaatsten: content werd niet meer bekeken op een website, maar op allerlei Facebook- of YouTube-kanalen, waar wij inmiddels dus ook op te vinden zijn.

Er werden ook steeds meer regels opgesteld, aangezien al deze techbedrijven, net als wij overigens, hun geld met advertenties moeten verdienen. Brand safety werd dan ook een belangrijk thema. Het gevolg: platformen als Facebook en Google bepalen wat ze wel én vooral niet laten zien, waardoor wij het steeds lastiger kregen. Content wordt geblokkeerd, waarschuwingen en beperkingen op je pagina's behoren tot de nieuwe risico's. En als je mee wilt blijven doen, moet je je dus aanpassen...

Still alive and kicking!

Desalniettemin bestaat we nog steeds, waar vele soortgenoten (zoals Flabber, Hersenscheet en Jaggle) de stekker eruit hebben getrokken. Al 20 jaar lang gooien we onze digitale hengels uit, op zoek naar leuke vangst in de vorm van nieuws, geinige foto's en virals en bereiken we maandelijks 1.5 miljoen mensen. In 20 jaar tijd hebben we bijna 3000 picdumps en 1300 gifdumps verzameld, honderden failcompilaties in elkaar geflanst voor jullie, 65 keer een Breek de Week eruit gegooid op de woensdagen, eigen content gemaakt met Skoften.tv en een dj-act opgericht waarmee we 3 jaar lang op honderden podia de tent hebben gesloopt. Vooral mogelijk gemaakt door Evert (RIP), Tim en onze tropische cameraman Ruben.

Uiteraard gaat er ook een dikke shoutout naar alle mensen die ons in de afgelopen jaren geholpen hebben met het maken van content, zoals Gina July, Petra, Ron, Yara, Laura, Marijn, Yoreh voor allerlei vette aftermovies van o.a. Loveland, de Zwarte Cross, Welcome To The Future en Ground Zero en natuurlijk W. Ortel en Blije voor hun jarenlange trouwe dienst op de redactie!

En last but not least: ook een BIG thanks aan alle trouwe bezoekers die ons al jaren volgen. 💪

Verschillende layouts

In al die jaren is er natuurlijk ook flink gesleuteld aan de website en layout. Dankzij de 'waybackmachine' is een groot deel hiervan gewoon bewaard gebleven. Tijd voor een kleine flashback!

2002 - hoe het (ongeveer) begon

2004

2004

2005

2007

2008

2011

2015

2020

2021

2022

Vandaag ook veel bekeken

Vandaag ook veel bekeken

Meer over
Delen

Reacties

Reacties