Einde van een tijdperk: Apple stopt met de iPod, tijd voor een ode aan de muziekspeler Tech
Auteur
11/05/2022 12:00

Einde van een tijdperk: Apple stopt met de iPod, tijd voor een ode aan de muziekspeler


We weten het, iedereen en zijn moeder gebruikt inmiddels zijn of haar smartphone om muziek mee te luisteren. Spotify (of een andere streamingdienst) erop en je hoeft geen kilo's aan MP3's meer mee te slepen, ideaal! Allemaal waar, maar toch werden we een beetje verdrietig van het nieuws dat Apple stopt met het maken van iPods. De laatste generatie, de iPod Touch (wat eigenlijk een iPhone zonder simkaart is) wordt nu nog uit voorraad verkocht maar zodra die eenmaal op is is het gebeurd.

Revolutie

De iPod was bij zijn aankondiging in 2001 een vreemde eend in de bijt: een raar scrollwiel, best zwaar, maar liefst 5gb opslag en steriel wit plastic. Veel mensen voorspelden dan ook een grote flop, mede vanwege de exorbitante prijs van €450,- maar binnen no-time liepen er toch wel heel veel mensen mee rond. Het bleek een revolutie, want de superhandige bediening, de goede geluidskwaliteit en de grote opslag bleken een schot in de roos. 5gb lijkt nu wellicht een lachertje, maar bedenk je even dat veel MP3-spelers toentertijd een opslag van 128mb hadden.

De eerste iPod

Evolutie

Al snel werden er nieuwe versies aangekondigd. Meer opslag, kleiner formaat, andere aansluiting (van FireWire naar de iconische 20-pins stekker) en de extra knoppen op het apparaat verdwenen in het scrollwiel. Het scherm werd beter qua resolutie en ging van zwart-wit naar kleur waardoor je de cover-art in beeld kreeg en op sommige versies zelfs video's kon afspelen en ook kwamen er mini-versies met kleinere opslag uit: de mini en de nano. Ook zag de iPod Touch het levenslicht: een iPod met een groot touchscreen.

De evolutie van de iPod

De ondergang

What goes up must come down, uiteindelijk, en zo heeft Apple door het lanceren en perfectioneren van hun iPhone eigenlijk hun iPod de das om gedaan. Want tsja, waarom zou je met twee devices de straat opgaan terwijl je met je telefoon ook muziek kunt luisteren? Zeker met de komst van alle streamingdiensten, want hannesen met MP3's en iTunes hoefde niet meer. Zo zal dus binnenkort de iPod uit het dagelijkse leven verdwijnen en dat vinden we eerlijk gezegd jammer. Het was toch wel een iconische unit en het ding werkte perfect. Ondergetekende heeft er nog altijd eentje aan de USB-poort in zijn auto liggen.

RIP iPod dus, en om even te zien waar we allemaal vandaan zijn gekomen doen we even een klein tripje down memory lane met wat voorgangers van de iPod. Welke heb jij allemaal gehad?

1. Walkman (geïntroduceerd in 1979)

Zelf opgenomen tapes luisteren. Echte eindbazen hadden natuurlijk auto reverse.

2. Discman (geïntroduceerd in 1984)

Op weg met een hele map CD's die je in eerste instantie onderweg nauwelijks kon luisteren vanwege het overslaan. Gelukkig kwamen er termen als "Ultra 60 seconds shock protection" waardoor dat later stukken beter ging. Nadeel: je had er beste jaszakken voor nodig.

3. Minidisc (geïntroduceerd in 1992)

Een uitvinding van Sony om de cassette te vervangen. Nooit helemaal gelukt, maar qua geluidskwaliteit en gebruiksgemak een prima systeem!

4. De DCC-speler (geïntroduceerd in 1992)

Deze units kwamen net na de Minidisc en waren Philips' poging om de tape te verdringen. Ooit al eens iemand met zo'n Digital Compact Cassette-speler gezien? Wij ook niet, en dus is ook deze poging geflopt.

5. De "simpelere" MP3-spelers (geïntroduceerd vanaf 2001)

Klein, weinig opslag, matige geluidskwaliteit, slecht te bedienen maar wél goedkoop... Hier liep toen bijna iedereen mee rond. Konden makkelijk 20 albums op! Oké, met 96kpbs MP3's, maar je kunt niet alles hebben.

Vandaag ook veel bekeken

Vandaag ook veel bekeken

👉 Handig: volg ons ook op WhatsApp Channels
Meer over
Delen

Reacties

Reacties