Het is vandaag 20 jaar geleden dat Pim Fortuyn werd vermoord Random BSR Agency
Auteur
06/05/2022 14:30

Het is vandaag 20 jaar geleden dat Pim Fortuyn werd vermoord


Je hebt van die gebeurtenissen waarvan je (mits oud genoeg) nog best wel weet waar je was toen het gebeurde. Wereldwijd impactvolle aanslagen als 9/11, maar op iets kleinere schaal hebben we die zaken in Nederland ook. De moord op Pim Fortuyn bijvoorbeeld, vandaag alweer precies 20 jaar geleden.

Je herinnert je vast het verhaal nog wel; op 6 mei kwam Pim Fortuyn na een interview met Ruud de Wild het 3FM-gebouw uitgelopen, waar hij werd neergeschoten door Volkert van der G., inmiddels ook bekend als Volkert van der Graaf. Reanimatiepogingen mochten niet baten en zo was de eerste politieke moord in Nederlands recente geschiedenis een feit.

Fortuyn in de politiek

Fortuyn was een flamboyante man met zijn dandy-uitstraling, zijn butler en zijn twee hondjes maar het leek er in 2002 toch echt op dat hij de verkiezingen zou gaan winnen. Daar was niet iedereen even blij mee, want zijn visies werden nogal eens als racistisch en xenofoob weggezet. Hijzelf vond dat hij niet links noch rechts was maar dat hij meer openheid in de politiek wilde. Verder stond hij voor minder overheid in het onderwijs en de zorg, en pleitte hij voor een hardere aanpak van de politie.

Onvergetelijk

Voordat hij met zijn LPF de verkiezingen binnenstormde was hij onder andere universitair docent marxistische sociologie aan de Rijksuniversiteit Groningen, (politiek) schrijver en had hij een eigen radioprogramma op Radio Rijnmond. Hij was recht voor zijn raap, een uitstekend debater en ook zijn oneliners zullen niet snel vergeten worden. "Ga lekker naar huis, koken" of "At your service", om maar wat voorbeelden te noemen. Tijd om een paar onvergetelijke momenten van deze politicus op een rijtje te zetten, want wat je ook van zijn politieke denkwijzes vond: een bijzondere man was het zeer zeker.

Dit land is het zat!

"Ga lekker naar huis, koken"

At your service!

Zijn interview met Jensen

Fortuyn vs. Melkert

In gesprek met Theo van Gogh

Het extra NOS-journaal over de moord

De uitvaart in Rotterdam

Anderen bekeken ook

Anderen bekeken ook

📷 Nog niet uitgescrold? Bekijk onze oneindige picdump of gifdump!
Meer over
Delen

Reacties

Reacties