Delen is lief

Email

W00t: gratis autorijden met de Lightyear One, de elektrische auto met zonnepanelen

Oké, niet helemaal gratis want dit koekblikje kost €150.000,- als je bij de eerste lichting van 150 exemplaren zit. Mocht je nog geen bestelling hebben staan dan heb je pech, want die Pioneer Edition is al uitverkocht en dus zul je richting de Limited Edition moeten. Klein nadeel: die is een ton duurder. Auw. De eerste modellen worden op dit moment uitgeleverd dus met een beetje mazzel zie je deze bijzondere auto binnenkort op de weg.

Maar wat krijg je daar dan voor? Nou, een uniek ontwerp bijvoorbeeld. Zo zitten de elektromotoren bij de Lightyear One in de wielen, maar het allerbelangrijkste zit op het dak: zonnepanelen. Zo'n vijf vierkante meter, waarmee je op een zonnige dag tot 70 kilometer zou kunnen rijden. Op een winterse dag is dat zo'n 35 kilometer, maar voor een hoop mensen is dat toch al genoeg voor het woon-werkverkeer. Al gokken we niet dat mensen die 150 of 250k voor een auto neerleggen heel vaak naar hun werk hoeven rijden, maar dat terzijde.

Tesla's voorbijstuiven bij het verkeerslicht gaat je niet lukken, want het duurt toch zo'n 10 seconden voordat je op de 100 km/u zit. Verder heeft het beestje een range van 725 kilometer en is de unit uiteraard voorzien van alle laatste technische snufjes. Toch maar effe sparen dan? Al heeft het bedrijf het nu uiteraard al over de Lightyear Two, die een stuk betaalbaarder zou moeten worden. Sterker nog, met een streefbedrag van €30.000,- scheelt dat wel héél veel... Dit bleek een schot in de roos, want leasebedrijf Leaseplan deed al een bestelling van 5.000 Lightyear Two's.

Het bedrijf wordt inmiddels ook al enigszins geïmiteerd door Mercedes, die met hun EQXX een redelijk gelijkend model op de markt willen brengen. Met zonnepanelen zelfs, maar de eigenaar ziet dat alleen maar als een bewijs dat ze "de goede weg zijn ingeslagen".

Artikel delen

Embed code

De Mercedes EQXX: zoek de 10 verschillen

Nu je hier toch bent

Topreactie (+)

Op zich al knap dat een winterse dag de helft oplevert van een zomerse dag. Bij mij op het dak hebben 2 zomerse dagen net zoveel opbrengst als heel december of januari.  Sowieso lijkt 70km op een dag zon op een autodak ook al best optimistisch. Calculator was zeker ook op zonne-energie?

Reacties ()

Skoften app

Pssssst. We hebben ook een app voor Android en iOS, inclusief handige notificaties en minder reclame! Superhandig dus.

Downloaden:

Alleen voor leden

Dit artikel is alleen voor gebruikers met een account. Een account is gratis en heeft nog meer voordelen:

Reageren op posts & afbeeldingen
Stemmen op posts en afbeeldingen
Handige timeline zoals bij Facebook
Autoplay functie op timeline
Dag/nacht modus
Een profielfoto en nickname bij reacties
Wekelijks de best bekeken posts in je mail