BIOS uitlezen...
Stephen Wilhite, de uitvinder van de GIF, op 74-jarige leeftijd overleden aan corona Nieuws
Auteur
24/03/2022 13:32

Stephen Wilhite, de uitvinder van de GIF, op 74-jarige leeftijd overleden aan corona


We zitten hier nu aan de 1181 gifdumps, een stuk of wat themadumps met allemaal zo rond de 25 stuks en zo af en toe nog eens een random GIFje links of rechts. Oftewel, op deze site alleen zijn al ruim 32.500 GIFs geplaatst, en dat was nooit mogelijk geweest zonder de uitvinder van het Graphics Interchange Format: Stephen Wilhite. Slecht nieuws, want deze beste man is gisteren op 74-jarige leeftijd aan de gevolgen van een coronabesmetting overleden.

Het bestandsformaat ontstond eind jaren 80 bij Compuserve als een manier om "high-quality, high-resolution graphics" te kunnen verspreiden en de allereerste échte GIF zag op 15 juni 1987 het levenslicht.

Populariteit

Dankzij de compressie, het beperkte kleurenpalet, de minimale bestandsgroottes en de mogelijkheid tot animaties was dit bestandsformaat binnen korte tijd razend populair, want zelfs met retetrage modems kun je relatief grote graphics zo binnenhengelen. De ondersteuning ervoor groeide en in 1995 voegde Netscape Navigator (wie kent het nog?) de mogelijkheid tot het loopen van GIFS toe. Iets dat we nu als standaard aannemen. In mei 2015 accepteerde Facebook de GIF ook, en in 2018 volgde Instagram. Ruim 30 jaar later. Ruim daarvoor deed Hyves dat overigens al, want deze jongen herkent ook iedereen:

GIFs zijn overal

De 'bewegende plaatjes' zijn tegenwoordig niet meer weg te denken en blijven mateloos populair. Zo werd het platform Giphy in 2020 voor maar liefst 315 miljoen dollar overgenomen door Facebook, om maar een voorbeeld te noemen.

De maker ervan is dus niet meer, maar hij heeft in 2013 wel een einde gemaakt aan een van de meest gevoerde discussies rondom het bestandsformaat: het uitspreken ervan. Is het nou Kif of Djif? 

De 20 beste reactiegifs aller tijden

Rust in vrede beste man, en om Stephen te eren hebben we hieronder Giphy's 20 allerbeste reactiegifs aller tijden neergezet. Stuur ze door, gebruik ze, doe er iets mee: lang leve de GIF!

Uitgelichte artikelen

Uitgelichte artikelen

📹 Nog wat tijd over? Check het nieuwe videokanaal!
Meer over
Delen

Reacties

Reacties