Blanke muzikante geweigerd van klimaatprotest vanwege haar dreadlocks: "cultural appropriation" Nieuws
Auteur
24/03/2022 12:30

Blanke muzikante geweigerd van klimaatprotest vanwege haar dreadlocks: "cultural appropriation"


We schatten de kans dat je Ronja Maltzahn kent niet heel hoog in, maar deze Duitse muzikante zou aankomende vrijdag spelen tijdens het "Fridays for Future" -klimaatprotest in Hannover. Zou, want haar optreden gaat helaas niet door. De reden? Ze bleek dreadlocks te hebben. That's it.

De reden is dat we juist bij deze wereldwijde klimaatstaking inzetten op een anti-kolonialistisch en antiracistisch verhaal, waarbij het voor ons niet verdedigbaar is een wit persoon met dreadlocks op ons podium te hebben. Dreadlocks bij witte mensen zijn een vorm van culturele toe-eigening, aangezien ze zijn verbonden met de identiteit van zwarte mensen die het als teken van onderdrukking gebruikten tijdens de slavernij door witte mensen. Daarom zouden witte mensen geen dreadlocks moeten dragen omdat ze zich daarmee een deel van een andere cultuur toe-eigenen zonder de systematische onderdrukking erachter te ervaren. (Bron: AD.nl)

Maltzahn is teleurgesteld en voelt zich vanwege uiterlijke kenmerken buitengesloten. Dat heet volgens ons discriminatie, maar hey, wie zijn wij? De organisatie maakte het geheel nog een tandje erger door aan te geven dat de muzikante wel zou mogen komen spelen als ze voor vrijdag haar dreads af zou knippen. Zij staan nog steeds achter hun beslissing, al hebben ze inmiddels door alle ophef wel soort van excuses aangeboden:

Desondanks willen we ons officieel verontschuldigen bij Ronja Maltzahn. De afzegging was ongevoelig geformuleerd en had niet zo mogen worden verzonden. Dit is een inbreuk op de privacy van de kunstenaar, die op deze manier niet had mogen gebeuren. Vooral gezien het feit dat vrouwen in deze seksistische samenleving vaak worden berispt vanwege hun uiterlijk en niet vrij zijn om zich te kleden en te laten zien zoals ze willen, was het bericht grensoverschrijdend geformuleerd.

Wél lekker woke van de organisatie. Dat dan weer wel. Het klimaat redden mag blijkbaar alleen met het juiste kapsel.

Anderen bekeken ook

Anderen bekeken ook

📹 Nog wat tijd over? Check het nieuwe videokanaal!
Meer over
Delen

Reacties

Reacties