BIOS uitlezen...
26 Indrukwekkende foto's van de oorlog tussen Rusland en Oekraïne Random BSR Agency
Auteur
23/04/2022 14:01

26 Indrukwekkende foto's van de oorlog tussen Rusland en Oekraïne


Op 24 februari 2022 besloot de Russische president Vladimir Poetin een "speciale militaire operatie" te starten en Oekraïne binnen te vallen. Zijn doel: Oekraïne "demilitariseren en denazificeren" om het volk te redden. Terwijl de rest van de wereld (behalve Wit Rusland) daar anders over denkt, zet hij toch door en begint het bombarderen van grote steden als Kiev.

Velen, inclusief Poetin zelf, hadden verwacht dat het een niet al te lange, maar heftige aanval zou worden, die hoogstens een paar dagen zou duren. Echter ontstond er bij het Oekraïense volk juist een enorm gevoel van saamhorigheid wat leidde tot een bewonderenswaardige strijdlust. Zelfs op dag 55 geven ze zich niet gewonnen en hebben ze op bepaalde plekken de Russen zelfs verslagen. Hoe lang ze dit nog kunnen volhouden is een tweede. Het Russische volk wordt ondertussen een heel ander verhaal voorgehouden. Daar zorgt de nazionale nationale staatstelevisie er namelijk voor dat alleen Poetins verhaal verteld wordt en er geen berichtgeving vanuit de rest van de wereld doorgelaten wordt. En de beelden die er wél doorheen komen zijn natuurlijk allemaal fake en in scène gezet, volgens Rusland. Er zijn inmiddels 2,5 miljoen mensen gevlucht en er zijn al duizenden doden en gewonden te betreuren.

Omdat het een land betreft dat relatief dichtbij Nederland ligt lijken we allemaal meer betrokken te zijn dan anders. Ook door alle content die op social media rondgaat zien we meer en maakt het waarschijnlijk meer indruk. Daarom hebben we de afgelopen weken een reeks foto's verzameld die een beeld geven van wat er is aangericht.

Foto credits: BSR Agency

1. Schuilkelder tijdens bombardementen in Kiev

Ouders zorgen voor hun pasgeboren dochtertje Victory in de schuilkelder van een kraamkliniek op 3 maart 2022 in Kiev, Oekraïne. Russische troepen maken hun opmars richting de Oekraïense hoofdstad terwijl de invasie voortduurt.

BSR Agency

2. Beeltenis van Vladimir Poetin bekogeld

Een Oekraïense man gooit een molotovcocktail naar een beeltenis van Vladimir Poetin in het Sahaidachnoho-ravijn in het zuidoosten van Oekraïne.

3. Verlaten auto's door vluchtende burgers achtergelaten

Verlaten auto's van inwoners van Irpin die de zware gevechten via een verwoeste brug ontvluchtten toen Russische troepen op 7 maart 2022 de stad binnenvielen. Er zijn vier burgers gedood door mortiervuur langs de weg van Irpin naar Kiev, dat een belangrijke evacuatieroute voor mensen is die op de vlucht zijn voor Russische troepen die vanuit het noorden oprukken.

4. Een verwoeste kerk in Irpin

"Rusland voert oorlog tegen de burgerbevolking van Oekraïne, vuurt opzettelijk ballistische raketten af ​​en voert luchtaanvallen uit op woonwijken, scholen, kleuterscholen, kraamklinieken, klinieken en kritieke infrastructuurvoorzieningen die nodig zijn om het leven van de burgerbevolking te verzekeren"

5. Danseres beheert een controlepost in Kiev

De 26-jarige danseres Alina heeft zich vrijwillig aangemeld bij de 'strijdkrachten van de vrijwilligers'. Op 10 maart jongst leden poseerde ze op straat bij een controlepost in het stadscentrum van Kiev.

6. Moeder en kind op het treinstation

Vluchtelingen uit Oekraïne wachten op het treinstation van Krakau (Polen) op verdere doorvoer nadat ze het geweld ontvluchtten.

7. Explosies in Kiev

De brandweer is keihard aan het werk om de brand in dit appartementencomplex in Svyatoshyn District in Kyev te blussen nadat het werd bestookt met Russische raketten.

8. Afscheid

Een Oekraïense militair en zijn vriendin nemen afscheid; de man vertrekt naar Oost-Oekraïne om daar mee te vechten aan het front.

9. Uitvaart

Op 11 maart werden de Oekraïense soldaten Taras Diduk, Dmytro Kabakov en Andrii Stefsnyshyn begraven op het Lychakiv Cemetary in Lviv. Zij werden in de eerste drie dagen van de Russische invasie omgebracht.

10. Dag kleine man

Een Oekraïense vader neemt afscheid van zijn vrouw en jonge zoon om mee te vechten in de strijd tegen de Russen.

11. Bidden

Een Oekraïense legerkapelaan bidt op de nasleep van een grote brand, veroorzaakt door Russische raketten in het Obolon-district in Kiev.

12. Geschiedenis herhaalt zich

De familie Vyshyvanyj uit Lviv begraaft hier hun tweede zoon, nadat de eerste was omgekomen in de eerste dagen van de invasie.

13. Vluchten

Inwoners van Irpin vluchten van het geweld via een verwoeste brug nadat Russische troepen de stad zijn binnengevallen.

14. Begraafplaats

De beheerder van de begraafplaats toont militaire graven op Berkovets cemetery in Kiev.

15. Na de aanval

Dit appartementencomplex in het Obolon-district in Kiev werd gebombardeerd. Twee inwoners overleefden de aanval niet, vele tientallen raakten gewond.

16. Chocola

Deze man werd ervan verdacht chocola te hebben gestolen en werd daarom aan een boom vastgebonden, wachtend tot de politie arriveert.

17. Nasleep

Twee vrouwen aanschouwen geschokt de nasleep van een bombardement op hun wijk, waarbij vele volwassenen en kinderen om het leven kwamen.

18. Opvang

Ruim 300 mensen uit de omgeving van Uzhhorod worden opgevanen in de sporthal van een lokale universiteit.

18. Burgers worden bewapend

Burgers krijgen training in het gebruiken van vuurwapens in Odessa, in het zuiden van Oekraïne.

19. Verwoeste woningen en auto's in Kiev

Een compleet verwoest wooncomplex na beschietingen door het Russische leger in het district Podilskyi van Kiev. Bij de beschieting die 's ochtends plaatsvond is naar verluidt één persoon gedood en zijn er 19 mensen gewond geraakt.

20. Gebombardeerd winkelcentrum

Een soldaat staat buiten bij een winkelcentrum in Kiev dat verwoest is als gevolg van een raketaanval door de Russische troepen in het Podilskyi-district.

21. Restanten van winkels liggen op de grond

Puin ligt overal op de grond na de raketaanval op een winkelcentrum. Winkels zijn verwoest, speelgoed ligt midden op straat en er iets helemaal niets meer te vinden dat nog heel is.

22. Hands off Ukraine!

Een demonstratie in Londen waar mensen aandacht vragen voor het geweld dat in Oekraïne plaatsvindt.

24. Massale aanval op het hoofdkwartier van de lokale overheid

Russische troepen hebben het regeringshoofdkwartier in de op een na grootste stad van Oekraïne gebombardeerd. Een enorme gepantserde colonne rolt richting de hoofdstad en er zijn details bekend over een aanval waarbij tientallen Oekraïense soldaten in het oosten zijn omgekomen.

25. Monument uit voorzorg ingepakt

Het monument voor hertog Richelieu wordt met zandzakken ingepakt in het zuiden van Oekraïne. De stad Odessa breidt haar verdediging uit voor angst voor Russische aanvallen vanwege de strategische ligging aan de Zwarte Zee.

26. De verwoeste brug tussen Irpin en Bucha

Dit is wat er over is van de brug tussen Irpin en Bucha na botsingen tussen het Oekraïense en Russische leger.

Nog meer interessants

Nog meer interessants

Meer over
Delen

Reacties

Reacties