Delen is lief

Email
Claude TRUONG-NGOC

Grote zorgen om van aardbodem verdwenen tennisster Peng Shaui na bizarre e-mail

China is nou niet echt een land waar je tegen de gevestigde orde in moet gaan want dat kan nog wel eens helemaal verkeerd aflopen. Iets waar ook de Chinese tennisster Peng Shuai achter is gekomen, of toch niet? Zij lijkt namelijk van de aardbodem verdwenen, maar hoe kan dat?

Het begon in elk geval bij aantijgingen van seksueel misbruik richting de vicepremier, Zhang Gaoli: hij zou haar tot seks hebben gedwongen. Dit schreef ze op het sociale medium Weibo, en binnen no-time was niet alleen die post verwijderd, ook haar complete account en complete internethistorie was verdwenen. Oh, en Shuai zelf ook.

Inmiddels heeft ze "zelf" gereageerd op de hele situatie door middel van een mail aan Steve Simon, de voorzitter van tennisbond WTA. Die mail is echter volgens velen zó ongeloofwaardig dat men zich nog veel meer zorgen maakt. Simon reageerde:

Ik kan moeilijk geloven dat Peng Shuai de e-mail heeft geschreven die we hebben gekregen. De WTA en de rest van de wereld hebben onafhankelijk en controleerbaar bewijs nodig dat ze veilig is. Ik heb haar herhaaldelijk via verschillende vormen van communicatie proberen te bereiken, maar zonder resultaat. [...] Ze moet vrijuit kunnen spreken, zonder dwang of intimidatie van welke bron dan ook. Haar aantijging van aanranding moet worden gerespecteerd en met volledige transparantie en zonder censuur worden onderzocht. De stemmen van vrouwen moeten worden gehoord en gerespecteerd, niet gecensureerd of gedicteerd. (Bron: AD.nl)

Sommige mensen vinden dat het WTA een statement moet maken, en dat ze zich terug moeten trekken van alle Chinese toernooien als er niet binnen 48 uur een teken van leven van Shuai komt. Ook Novak Djokovic en Naomi Osaka reageerden geschokt. Wordt vervolgd...

De mail van "Peng Shuai"

Haar originele post op Weibo (vertaald uiteraard)

Het statement van Steve Simon

Een nieuwsbericht over de verdwijning en de mail

Artikel delen

Embed code

Soortgelijke artikelen

Topreactie (+)

Snap het probleem niet jongens. Het gaat ècht goed met mij hoor! En Xi JingPing is een topgozer!

Reacties ()

App, app, app!

Pssssst. We hebben ook een app voor Android en iOS, inclusief handige notificaties en minder reclame! Superhandig dus.

Downloaden:

Alleen voor leden

Dit artikel is alleen voor gebruikers met een account. Een account is gratis en heeft nog meer voordelen:

Reageren op posts & afbeeldingen
Stemmen op posts en afbeeldingen
Handige timeline zoals bij Facebook
Autoplay functie op timeline
Dag/nacht modus
Een profielfoto en nickname bij reacties
Wekelijks de best bekeken posts in je mail