Grote zorgen om van aardbodem verdwenen tennisster Peng Shaui na bizarre e-mail Nieuws Claude TRUONG-NGOC
Auteur
18/11/2021 11:00

Grote zorgen om van aardbodem verdwenen tennisster Peng Shaui na bizarre e-mail


China is nou niet echt een land waar je tegen de gevestigde orde in moet gaan want dat kan nog wel eens helemaal verkeerd aflopen. Iets waar ook de Chinese tennisster Peng Shuai achter is gekomen, of toch niet? Zij lijkt namelijk van de aardbodem verdwenen, maar hoe kan dat?

Het begon in elk geval bij aantijgingen van seksueel misbruik richting de vicepremier, Zhang Gaoli: hij zou haar tot seks hebben gedwongen. Dit schreef ze op het sociale medium Weibo, en binnen no-time was niet alleen die post verwijderd, ook haar complete account en complete internethistorie was verdwenen. Oh, en Shuai zelf ook.

Inmiddels heeft ze "zelf" gereageerd op de hele situatie door middel van een mail aan Steve Simon, de voorzitter van tennisbond WTA. Die mail is echter volgens velen zó ongeloofwaardig dat men zich nog veel meer zorgen maakt. Simon reageerde:

Ik kan moeilijk geloven dat Peng Shuai de e-mail heeft geschreven die we hebben gekregen. De WTA en de rest van de wereld hebben onafhankelijk en controleerbaar bewijs nodig dat ze veilig is. Ik heb haar herhaaldelijk via verschillende vormen van communicatie proberen te bereiken, maar zonder resultaat. [...] Ze moet vrijuit kunnen spreken, zonder dwang of intimidatie van welke bron dan ook. Haar aantijging van aanranding moet worden gerespecteerd en met volledige transparantie en zonder censuur worden onderzocht. De stemmen van vrouwen moeten worden gehoord en gerespecteerd, niet gecensureerd of gedicteerd. (Bron: AD.nl)

Sommige mensen vinden dat het WTA een statement moet maken, en dat ze zich terug moeten trekken van alle Chinese toernooien als er niet binnen 48 uur een teken van leven van Shuai komt. Ook Novak Djokovic en Naomi Osaka reageerden geschokt. Wordt vervolgd...

De mail van "Peng Shuai"

Haar originele post op Weibo (vertaald uiteraard)

Het statement van Steve Simon

Een nieuwsbericht over de verdwijning en de mail

Anderen bekeken ook

Anderen bekeken ook

Meer over
Delen

Reacties

Reacties