Breek: Akwasi definitief NIET vervolgd voor zijn uitspraken over Zwarte Piet Nieuws
Auteur
15/04/2021 15:21

Breek: Akwasi definitief NIET vervolgd voor zijn uitspraken over Zwarte Piet


Je kon de klok erop gelijk zetten natuurlijk, maar het is vandaag definitief geworden: Akwasi wordt niet vervolgd voor zijn uitspraken op de dam, 1 juni jl, over de fictieve figuur Zwarte Piet. Mag allemaal, volgens zijn advocaat (Gerald Roethof) mag je "scherp van tong mag zijn als je aandacht vraagt voor een misstand.” Vond de rechter dus ook, die de uitlating weliswaar bestempelde als opruiing maar koos voor een „de-escalerende en preventieve” afdoening van de zaak.

De aanklagers hadden de zaak aangespannen medevanwege de ongelijkheid tussen de aanpak van Akwasi en die van Jenny Douwes, die opriep een snelweg te blokkeren voor actievoerders van Kick Out Zwarte Piet. De advocaat van de klagers, Richader van der Weide, reageerde:

Cliënten vrezen dat anti-Zwarte Piet-activisten in de beslissing van het Hof een aanknopingspunt zullen zien om het Sinterklaasfeest -nog meer dan thans het geval- in de toekomst te verstoren. Jenny Douwes verwijderde bovendien de oproep na aandringen van de politie. Akwasi kwam alleen pro forma terug op zijn uitspraak dat hij zwarte Piet „hoogstpersoonlijk op zijn gezicht zal trappen” om aan vervolging te ontkomen. Maar hij liet de tekst van de negen minuten durende monoloog op de Dam en allerlei andere agressieve teksten over zwarte Piet op social media staan.

Nou, dat is dan in elk geval weer duidelijk. Nu alweer zin in de talkshows van vanavond en natuurlijk in de discussie van 2021. Nog maar een paar maandjes geduld...

Jurisprudentie: dit mag dus gewoon in Nederland

Deze dingen wil je niet missen

Deze dingen wil je niet missen

Meer over
Delen

Reacties

Reacties