Ophef in Groningen door tekst "groepje negers" in schoolboek Nieuws
Auteur
08/04/2021 10:30

Ophef in Groningen door tekst "groepje negers" in schoolboek


Vroegâh, heul heul lang geleden, werd het woord "neger" te pas en te onpas gebruikt als beschrijving van een persoon met een donkere huidskleur. Was toen vrij normaal maar eind 20e eeuw begonnen steeds meer mensen zich aan de term te storen. Het woord wordt door een groter wordende groep als racistisch en kwetsend ervaren en met het gebruik ervan kom je dan nu ook niet meer weg.

Zeker niet als het om een schoolboek gaat, want in Groningen moesten kinderen in groep 8 van de Groningse Schoolvereniging (GSV) een opdrachtje werkwoorden vervoegen maken. Een van de zinnen waarmee ze moesten goochelen was op zijn minst bijzonder te noemen:

Een groepje negers heeft de blanke jongen uitgescholden.

Woedende telefoontjes van ouders waren het gevolg en de directeur van de school ging door het stof. Volgens hem ging het om oud lesmateriaal waar nu per direct helemaal mee gestopt is. Ook zou de invalleraar die de opdracht gaf Nederlands als tweede taal spreken en daardoor niet over de tekst zijn gevallen. Het voorval wordt nu gebruikt als aanleiding voor een klassengesprek over racisme.

Saillant detail: ook in 2013 kwamen deze teksten al naar voren, onder anderen aangekaart door Caroline van der Plas. Jeweetwel, de lijsttrekker van de BoerenBurgerBeweging. Was voor scholen/auteurs wellicht een goed moment geweest om de leerstof aan te passen.

Kunnen ze blank meteen in wit veranderen, want daar kun je natuurlijk op wachten...

Ondertussen, in 2013

Anderen bekeken ook

Anderen bekeken ook

📣 Werkt er iets niet goed, of heb je feedback? Mail of app ons via WhatsApp!
Meer over
Delen

Reacties

Reacties

Gerelateerd

Gerelateerd

NieuwNieuws

NieuwNieuws

Populair

Populair