Huh? Belgische rechter eist dat alle coronamaatregelen binnen 30 dagen geschrapt moeten worden Nieuws
Auteur
31/03/2021 14:49

Huh? Belgische rechter eist dat alle coronamaatregelen binnen 30 dagen geschrapt moeten worden


Je verwacht het niet, maar het kan dus echt: een rechtszaak aanspannen tegen de overheid omdat je tegen de huidige coronamaatregelen bent, en die dan gewoon winnen. Dat deed mensenrechtenorganisatie Liga voor Mensenrechten namelijk vandaag. Ze zijn van mening dat er géén wettelijke basis is voor de huidige maatregelen. En dus zijn ze illegaal, vinden ze.

Kati Verstrepen, Liga voor Mensenrechten:

Coronamaatregelen zijn nodig, maar hebben altijd gezegd dat het moet met respect voor de grondrechten en dat is nu niet het geval

Volgens VRT Nieuws zijn de maatregelen op een aantal oudbollige rampenplanwetten gebaseerd en die zouden dus onvoldoende basis hebben om dergelijke maatregelen te rechtvaardigen.

De overheid heeft nu 30 dagen de tijd gekregen om alles in orde te maken (lees: er even een paar noodwetten doorheen te drukken, zoals dat ook in Nederland gaat als ze in het nauw zitten), of anders alle maatregelen in te trekken. Doen ze dat niet, kost het ze 5000 euro per dag (dwangsom). Tegen de beslissing is uiteraard nog wel een beroep mogelijk.

Vechten?

Op dit moment bekeken

Op dit moment bekeken

Meer over
Delen

Reacties

Reacties