Anti-haatbeleid van Facebook be like: publieke figuren mag je doodwensen, maar gewone burgers niet! Random
Auteur
25/03/2021 11:25

Anti-haatbeleid van Facebook be like: publieke figuren mag je doodwensen, maar gewone burgers niet!


Dat social media voor veel mensen een uitlaatklep zonder filter is, is algemeen bekend. Alleen bij Facebook werken al ruim 15.000 moderators om dagelijks alle bagger te verwijderen. Van ongepaste content tot haatberichten; het is een flinke taak. Maar gelukkig hebben ze duidelijke regels zou je zeggen...

The Guardian wist echter de hand te leggen op interne regels voor moderators. Daar komt naar voren dat er een vreemd onderscheid wordt gemaakt tussen publieke figuren en jawel, de 'gewone burger': anders dan gewone burgers, mogen gebruikers publieke figuren doodwensen, mits ze hen niet taggen.

Whut?

Wanneer ben je een publiek figuur?

Met publieke figuren bedoelen ze mensen met een groot aantal volgers (100.000+) of mensen die regelmatig in de media te zien zijn zoals journalisten en politici. Oftewel, als je je buurman doodwenst loop je de kans dat je account geblokkeerd wordt, maar als je Lil' Kleine doodwenst (wat we nog enigszins zouden begrijpen), is het allemaal dik in orde. Facebook wil namelijk wel ruimte blijven bieden voor discussie. LOL.

Er zijn echter wel grenzen: gebruikers mogen bekende mensen niet direct bedreigen met ernstig lichamelijk geweld, denigrerende seksuele woorden of dreigen persoonlijke informatie openbaar te maken.

Uitzondering voor kinderen

Kinderen onder de 13 vallen dan weer buiten de categorie publieke figuren, ook al hebben ze 69 miljoen volgers. Dat is uiteraard verboden terrein, maar gelukkig weet iedereen dat, ja toch niet dan.

Doden en fictieve personen

Ook een aparte regel: lig je onder de grond, dan is doodwensen natuurlijk wat gek. Maar, je mag de doden nog wél pesten gelukkig. Belangrijke voorwaarde: ze moeten wel vóór 1900 overleden zijn. 🤣

Ook cartoons en fictieve karakters zijn de pineut en mogen 'aangevallen' worden, want tsja, die zijn toch niet echt.

Poll

Poll

Nog meer interessants

Nog meer interessants

🚨 Protip: als je bent ingelogd kun je reacties plaatsen, stemmen én hebben we extra content voor je. Wacht niet langer, red de wereld en maak hier gratis een account aan!
Meer over
Delen

Reacties

Reacties