Ook Nederland stopt met prikken AstraZeneca, bijna 300.000 mensen kunnen fluiten naar een vaccinatie Nieuws
Auteur
15/03/2021 10:30

Ook Nederland stopt met prikken AstraZeneca, bijna 300.000 mensen kunnen fluiten naar een vaccinatie


Alhoewel het vaccineren tegen het #coronavirus voor sommige kwetsbare groepen al volle bak was begonnen is deze voor één bepaald type/merk alweer stilgelegd. Er zijn namelijk voor het AstraZeneca-vaccin in Denemarken en Noorwegen behoorlijke bijwerkingen gemeld, en dan hebben we het niet over een hoofdpijntje of een beetje vermoeidheid.

Nee, het gaat om dikke bloedstolsels (trombose) en een verlaagd aantal bloedplaatjes bij volwassenen onder de 50 jaar. In Nederland overigens nog niet en het gaat weliswaar om een zéér zeldzame variant, maar volgens Hugo de Jonge moet er toch eerst worden onderzocht hoe deze ziektebeelden ontstaan zijn. Better safe than sorry.

Cruciaal is de vraag of het gaat om klachten ná vaccinatie, of dóór vaccinatie. Over de vaccins mag geen enkele twijfel bestaan. Ik vind het van groot belang dat de meldingen goed worden onderzocht. We moeten altijd het zekere voor het onzekere nemen, en daarom is het verstandig om nu uit voorzorg even op de pauzeknop te drukken. Ik vaar hierbij volledig op onze experts.

De voorzitter van het CGB (College ter Beoordeling van Geneesmiddelen) reageerde ook:

Er is vooralsnog geen oorzakelijk verband tussen het vaccin en deze meldingen. Het advies om te stoppen is uit voorzorg totdat er meer duidelijkheid is. We benadrukken dat het gaat om een nieuw beeld van ernstige bloedstollingen in combinatie met een verlaagd aantal bloedplaatjes.

Hij is fijn... In totaal moeten er zo'n 300.000 afspraken worden afgezegd, inmiddels zijn er al 350.284 mensen met het vaccin ingeënt. Er wordt gehoopt dat het goedje over 2 weken weer wordt vrijgegeven zodat iedereen op tijd zijn tweede prikkie kan gaan halen. Als ze dan nog leven uiteraard. Toch wel een bijzondere gang van zaken, aangezien 2 dagen geleden nog werd besloten gewoon vrolijk door te prikken, maar in navolging van Denemarken, IJsland, Noorwegen en Italië ligt alles in Nederland dus nu ook plat.

Zij van WC-Eend AstraZeneca vinden het middel overigens compleet veilig.

Eigen vaccin eerst!

Uitgelichte artikelen

Uitgelichte artikelen

Meer over
Delen

Reacties

Reacties