Zeg maar dag tegen je geld: schade avondklokrellen wordt verhaald op daders Nieuws
Auteur
28/01/2021 11:00

Zeg maar dag tegen je geld: schade avondklokrellen wordt verhaald op daders


Vandaag in de categorie "hoe een avondje #rellen flinke gevolgen kan hebben": de financiële afwikkeling. Er is namelijk extreem veel schade (die zou in de miljoenen lopen) en wie gaat dat betalen? Nou, vrij simpel: de relschoppers zelf. En als deze minderjarig zijn: pappie en mammie. Ja, leg dat maar eens uit thuis. Jij moest zo nodig een paar ruiten intrappen en papa kan straks noodgedwongen zijn huis verkopen...

De Eindhovense advocaat Thom Beukers legt uit:

Als de dader minderjarig is, zijn ook de ouders aansprakelijk. Dit kan het leven van hele gezinnen kapot maken. Verzekeraars zullen weinig clementie hebben en ze waar mogelijk helemaal kaalplukken. En op hun eigen verzekeraar kunnen ze niet terugvallen. Moedwillig slopen is nooit verzekerd.

Maar wat nou als je geen knaken hebt? Iets met een kale kip enzo. Nou, simpel, dan wordt de schade verhaald op de eerste de beste relschopper die wél over een beetje vermogen beschikt.

Ze zijn hoofdelijk aansprakelijk voor de complete schade die op een betreffende locatie veroorzaakt is. Dus ook voor de schade die veroorzaakt is door andere relschoppers die niet herkend worden. Het idee is dat ze zelf maar moeten zorgen dat hun kompanen meebetalen. Maar dat zal een lastig verhaal worden. Stel dat je deel hebt genomen aan de plundering van de Jumbo en je wordt als enige geïdentificeerd, dan draai je op voor alle schade. Dat kan in de tonnen lopen. Als er meer daders herkend worden, zal de schade verdeeld worden.

Ja jongûh, dus je dacht er met een paar daagjes brommen vanaf te zijn? Nee vriend, daar sta je dan met je bakkes in beeld, dat wordt de rest van je leven terugbetalen. Autsj.

Overigens staan crowdfundingsacties en andere inzamelingen juridisch compleet los van schadevergoedingen. Oftewel: ook al krijgt een Primera meer dan een ton aan crowdfunding: tóch zal er betaald moeten worden.

Tot de laatste cent!

/ / Check dit ook even

👀 Gezocht: parttime webredacteur die het (nog) beter kan dan wij. Heb je tijd over? Stuur ons een mailtje.
Meer over
Delen

/ / Reacties