BIOS uitlezen...
Alle Xboxen uitverkocht: scalpers verdienen een heel speciaal plekje in de hel Random
Auteur
18/11/2020 09:45

Alle Xboxen uitverkocht: scalpers verdienen een heel speciaal plekje in de hel


Ja ja, scalpers hebben ook nu weer flink huisgehouden. Er is geen ontkomen aan lijkt wel. De Xbox Series X & S kwamen vorige week uit en morgen is het de beurt aan de PlayStation 5. Te gek natuurlijk, nieuw speelgoed. Toch? Nou... niet dus!

Het is namelijk niet makkelijk om zo'n dingetje te bemachtigen merken we aan de verkoop van de Xbox Series X. Er was een beperkt aantal pre-orders (die nog niet eens allemaal zijn uitgeleverd) en daarnaast is er bij winkels, zowel on- als offline, gewoonweg geen voorraad. Corona-crisis, veel vraag, je kent het verhaal wel. Soms komen er sporadisch eens een paar units beschikbaar maar binnen een minuut zijn deze allemaal alweer verkocht. Wil je dus zo'n ding kopen dan ben je veroordeeld tot hele dagen F5-en op je favoriete webwinkels.

Echter zit achter deze schaarste nog een veel groter probleem: scalpers. Oftewel: mensen die zoveel mogelijk van dit soort schaarse apparaten opkopen en op online marktplaatsen voor idiote bedragen weer te koop zetten. Oftewel: eikels.

Enkele advertenties op Marktplaats

Op Ebay ging het nog iets verder

Koopje toch?

Deze man geeft zijn mening over deze eikels

En die delen we uiteraard.

Mag dit eigenlijk wel?

Natuurlijk, vraag en aanbod, allemaal leuk en aardig, maar wat ons betreft verdienen dit soort figuren eeuwige, intieme jeuk en te korte armpjes. Het grote probleem: het is vanwege de Wet Koop Op Afstand volledig risicoloos. Koopt niemand jouw Xbox? Dan stuur je hem na 29 dagen weer retour en krijg je je geld terug.

Wettelijk is er in elk geval niets aan te doen: je mag je producten gewoon doorverkopen als je dat wil, en als jij een mafkees vindt die het dubbele ervoor betaalt is dat prima.

Tickets

Helaas is het niks nieuws. Op het gebied van (concert)kaarten gebeurt het al jaren. Een show is binnen 3 minuten volledig uitverkocht, waarna je op Marktplaats de een na de andere verkoper zijn kaarten ziet aanbieden. Kunnen allemaal ineens plotseling niet. Heel vreemd. Ticketmaster heeft hier al jaren volkomen schijt aan en kwam een aantal jaar geleden zelfs in het nieuws omdat zij zelf banden zouden hebben met Seatwave: een site waar je voor belachelijke prijzen kaarten voor uitverkochte shows kunt kopen. De overheid heeft een dappere poging gedaan dit aan banden te leggen, maar dit idee sneuvelde in de Eerste Kamer.

Gelukkig zijn mensen als Jochem Myer, Guus Meeuwis en Youp van 't Hek al bezig om dit soort figuren het leven onmogelijk te maken. Dankzij de blockchain-technologie worden kaarten gekoppeld aan de smartphone van de koper en kunnen deze niet meer worden doorverkocht. Kun je niet? Dan krijg je je geld terug en gaat je kaartje terug de oorspronkelijke verkoop in voor het normale bedrag. 

Ticketmaster <3 Seatwave

Het houdt niet op, niet vanzelf

Helaas houdt dit fenomeen pas op als wij massaal stoppen met idiote bedragen betalen voor producten of kaarten. Dat zal helaas wel nooit gebeuren, want als er al mensen zijn die het vijf- tot tienvoudige betalen voor sneakers / trouwjurken / parfums van ZEEMAN is de rest gewoon de sjaak.

Poll

Poll

Nog meer interessants

Nog meer interessants

🚨 Protip: als je bent ingelogd kun je reacties plaatsen, stemmen én hebben we extra content voor je. Wacht niet langer, red de wereld en maak hier gratis een account aan!
Meer over
Delen

Reacties

Reacties