BIOS uitlezen...
Hoera, het is Krokettendag 2020: tijd voor 10 bijzondere krokettenfeitjes! Fun
Auteur
09/10/2020 16:31

Hoera, het is Krokettendag 2020: tijd voor 10 bijzondere krokettenfeitjes!


Het stond natuurlijk het hele jaar al in je kalender maar vandaag is het eindelijk zover: Krokettendag 2020!

Deze dag ontstond op de verjaardag van Johannes van Dam, culinair deskundige en groot fan van de snack. Hij bracht er zelfs een boek over uit. Op deze dag vind je ook op meerdere plekken waar je deze goddelijke dingen met korting kunt eten (zoals bij Bram Ladage), al is de aandacht voor deze dag wel iets minder dankzij een bepaald virus. Dat mag de pret echter niet drukken, want ook in 2020 worden er op deze dag oorkondes uitgedeeld aan drie makers van ambachtelijke kroketten. Niet alleen de vleesvariant, maar ook groentekroket en de appeltaartkroket vallen in de prijzen.

Tijd dus om een paar van die bruine jetsers in het vet te laten glijden vanavond want het blijft een van de beste snacks aller tijden. Voor het zover is knallen we eerst 10 bizarre feitjes over deze vleesstaaf op je beeldscherm. Je wil natuurlijk wel goed beslagen ten ijs komen... Eet smakelijk alvast!

1. De krokettenmotie

In 1993 werd er door Jan-Pater Balkenende in Amstelveen een krokettenmotie ingediend waarin stond dat gemeenteraadsleden recht hebben op een kroket als de vergadering tot na 23:00 duurt. De motie werd aangenomen en is nog steeds van kracht.

2. De grootste

De grootste kroket aller tijden is in 2007 gemaakt door Van Dobben, was ruim 1.3 meter lang en woog maar liefst 225 kilo.

3. 68 kroketten per uur

Het wereldrecord kroketten eten staat op naam van Jaap ter Naam. Deze smulpaap schoof in 1998 in een uur tijd 68 kroketten naar binnen.

4. De pepernotenkroket

Voor de zoetekauwen en Sinterklaasfans kun je dit jaar ook een pepernotenkroket eten. Jawel, met chocoladesaus. Je moet er wel even voor naar 't Vosje in Rosmalen, maar dan heb je ook wat bijzonders.

5. Chique

Mocht je liever voor chiquere varianten gaan, reis dan af naar Brunssum. Bij het Smulhuis aldaar kun je je volvreten met de truffel-champignonkroket die door kenners inmiddels met goud bekroond is.

6. Variatie

Wist je dat er eindeloos veel varianten verkrijgbaar zijn? Je kent vast al wel de goulash- en de satékroket, maar wat dacht je van varianten met garnalen, asperge, eieren en kaas? Uiteraard wordt ook de aardappelkroket veel gegeten.

7. Paardenvlees?

Uit onderzoek in opdracht van Wakker Dier blijkt dat een kwart van de kroketten in Nederland paardenvlees bevat.

8. 300 miljoen

In Nederland worden er per persoon jaarlijks gemiddeld 17 kroketten gegeten. Er gaan er in dit landje dus zo'n 300 miljoen per jaar doorheen!

9. Calorieënkiller

Een kroket bevat slechts 150 calorieën. Waarmee we niet direct willen zeggen dat het een supergezonde snack is, maar als je je bedenkt dat een gemiddeld saucijzenbroodje er al 310 bevat kun je beter kroketten eten!

10. Second best

Tot 1996 was de kroket de meest verkochte snack van Nederland. Daarna werd hij ingehaald door de frikandel, dus tijd om er wat extra te halen en deze gepaneerde jongen weer op de eerste plaats te krijgen!

Poll

Poll

Deze dingen wil je niet missen

Deze dingen wil je niet missen

Meer over
Delen

Reacties

Reacties